Termékek Menü

Aminosavak

Mik is azok az aminosavak?

Az aminosavak a földön létező legrégebbi tápanyagok. Ezek az élet alapelemei a legősibb időktől kezdve egészen a jelenkori élet kialakulásáig, melyet az ember kialakulása jellemez. Az aminosavak a legrégebbi és legfontosabb tápanyagok. Két elmélet létezik az aminosavak kialakulásáról: az első szerint a világegyetemből kerültek ide, a második szerint pedig a bolygó kialakuláskor keletkeztek. Aminosavak alkotják az emberi test 20%-át. A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket). Az aminosavak a szervezetben számos fontos funkciót látnak el és építőelemei a test sejtjeinek, a hormonoknak és enzimeknek.

Mik is azok az esszenciális aminosavak?

A fehérjéket 20 féle aminosav alkotja. Ebből a 20-ból 9 az, amit az élelmiszerrel kell bevinni, mivel a szervezet nem képes előállítani. Ezért, ezeket „esszenciális aminosavaknak” hívják. Szükségszerű, hogy ezeket az „esszenciális aminosavakat” a táplálékkal a megfelelő mennyiségben vigyük be. Az aminosavak egyensúlya 20 féle aminosav építi fel a szervezetet (az esszenciális aminosavak pirossal jelöltek) Valin, Leucin, Izoleucin, Alanin, Arginin, Glutamin, Lizin, Aszparaginsav, Glutaminsav, Prolin, Cisztein, Treonin, Metionin, Hisztidin, Fenilalanin, Triptofán, Szerin, Tirozin, Glicin, Aszparagin,

Az aminosavak egyensúlya

 

FAO/WHO/UNO Aminosav szükséglet (mg/kg Testsúly/nap) 

 
4-6 hónap
2 év 10-12 év Felnőtt
Hisztidin
28 - - -
Izoleucin 70 31 30 10
Leucin 161 73 45 14
Lizin 103 64 60 12
Metionin + cisztein 58 27 27 13
Fenilalanin + tirozin 125 69 27 14
Treonin 87 37 35 7
Triptofán 17 12,5 4 3,5
Valin 93 38 33 10
Összes aminosav 742 352 261 84
Fehérje 1650 1200 1000 750
Alfred E. Harper, PhD és Norman N. Yoshimura, PhD; Nutrition, Vol 9, No. 5, September/October 1993 

 

Ezeknek az ajánlásoknak megfelelően kell pótolnunk a viszonylagosan legkevesebb aminosavat, amit korlátozó aminosavnak (leucin; 3-4 g/fehérjebevitel; Padden-Jones és Tipton kutatási alapján) nevezünk. Általában az állati fehérjék, mint pl. a tojásfehérje, rendelkeznek magasabb aminosav tartalommal, míg a növényi fehérjék, mint a búza és kukorica, alacsony aminosav tartalommal bírnak.

A tojásfehérje aminosav értéke 100%! A tojás aminosav egyensúlyát tartják a legjobbnak az összes fehérje között. A gabonafehérjék és a hántolt rizs aminosav értéke 42% és 61 %. Mindkét élelmiszer esetében a lizinből mint esszenciális aminosavból van a legkevesebb.

20 féle aminosav építi fel az emberi testet Minden aminosavnak más-más funkciója van Az emberi testet 100.000 különböző fehérje alkotja és ezek mindössze 20 féle aminosav kombinációjából épülnek fel. Ez a 20 féle aminosav nélkülözhetetlen a test számára. Azon túl, hogy a fehérjék építőelemei, ha szükséges, akkor a test energiaforrásként is használja őket. Továbbá minden aminosav fontos és egyedi szerepet játszik a szervezetben. Az alábbi lista bemutatja az egyes aminosavak szerepét.

  Mindhárom aminosav elágazó láncú aminosav (BCAA). Növeli az izmok számára hozáférhető energia mennyiségét edzés során. 
Alanin  Fontos aminosav, mint energiaforrás a máj számára. 
Arginin  Ez az aminosav szükséges az erek és más belső szervek normál működésének megtartásához. 
Glutamin  Ez az aminosav szükséges a béltraktus és az izmok normál működésének megtartásához. 
Lizin*  Ez egy korlátozó aminosav, és amikor kenyér vagy rizsközpontú az étkezésünk, akkor ebből elégtelen mennyiséget viszünk be. 
Aszparaginsav  A spárga nagy mennyiségben tartalmazza. Egy gyorsan ható energiaforrás. 
Glutaminsav  A búza és szójabab nagy mennyiségben tartalmazza. 
Prolin  A kollagén fő alkotórésze, ami a bőr és más szövetek építőeleme. Egy gyorsan ható energiaforrás. 
Cisztein  A cisztein mennyisége csecsemők esetében gyakran kevés. 
Treonin*  Ez egy esszenciális aminosav, ami segíti az enzimek aktív működését. 
Metionin*  Ez egy esszenciális aminosav, ami a szervezet számára szükséges különböző anyagok előállításában játszik szerepet. 
Hisztidin*  Ez egy esszenciális aminosav, ami szükséges a hisztamin és más anyagok termeléséhez. 
Fenil-alanin*  Ez egy esszenciális aminosav, ami különböző hasznos aminok előállításában vesz részt. 
Tirozin  Különböző hasznos aminok előállításában vesz részt és helyenként aromás aminosavnak is hívják a fenil-alaninnal és a triptofánnal együtt. 
Triptofán*  Ez egy esszenciális aminosav, ami különböző hasznos aminok előállításában vesz részt. 
Aszparagin  Ez egy aminosav, ami a TCA ciklushoz közel helyezkedik el (az energiatermelés helye) az aszparagin-savval együtt. 
Glicin  A glutation és porfirin termeléshez szükséges, melyek a hemoglobin összetevői. 
Szerin  A foszfolipidek és glicerinsav termeléshez szükséges. 
 

A gyártási folyamat
Az aminosavak természetes anyagokból készülnek. Az aminosav termékekben található aminosavak főleg fermentációs eljárással készülnek természetes anyagok felhasználásával, hasonlóan a joghurthoz, sörhöz, ecethez, miso (szójabab paszta), szójaszósz, stb.
A fermentáció egy természetes folyamat
Az aminosav fermentációs folyamat egy olyan műveletsor, mellyel aminosavat lehet előállítani, ami azt a jelenséget használja, hogy a mikroorganizmusok a tápanyagot különböző létfontosságú anyagokká alakítják, melyek a számukra szükségesek.
A fermentációs eljárás során a szirupot (alapanyagot) a tartályba töltik, majd hozzáadják a mikroorganizmust és a proliferációval (osztódás útján történő szaporodás) a mikroorganizmusok előállítják az aminosavat.
Ebben a folyamatban az enzimeknek van fontos szerepük. Ezek az enzimek fehérjék, amelyek kémiai reakciókat katalizálnak az élő szervezetben és nélkülözhetetlenek az anyagok lebontásában és szintetizálásában. A fermentációs folyamatban 10-30 féle enzim vesz részt az egymást követő reakciók során és ezen reakciók eredményeként különböző aminosavak keletkeznek.

Első lépés: a mikroorganizmus kiválasztása
Azért, hogy mikroorganizmusok használatával gyártsanak aminosavakat, fontos olyan mikroorganizmust találni, ami nagy hatékonysággal állítja elő azokat. A talaj egy grammja kb. 100 millió mikroorganizmust tartalmaz. Ezek közül kell kiválasztani a gyártás számára hasznosat. Ha a fermentációs eljárásnak megfelelő mikroorganizmust kiválasztásra került, akkor szükséges növelni annak hatékonyságát, azaz olyan környezetet kell előállítani, ami teljes mértékben kiaknázza a mikroorganizmus lehetőségeit.
Általában a mikroorganizmusok a 20 féle aminosavat a számukra megfelelő mértékben állítják elő. Olyan mechanizmussal rendelkeznek, ami szabályozza az enzimek mennyiségét és minőségét, hogy csak a szükséges mennyiségben állítsák elő az aminosavakat. Annak érdekében, hogy a gyártani kívánt aminosavat nagy mennyiségben lehessen előállítani, szükséges ennek a szabályozó mechanizmusnak a kikapcsolása.
Egy aminosav termelése az enzimek mennyiségétől és minőségétől függ. A termelés növekszik, ha a cél aminosav előállításában részt vevő enzimek nagy mennyiségben vannak jelen a megfelelő feltételekkel, míg a termelés csökken, ha az enzimek mennyisége kevés. Tegyük fel, hogy egy mikroorganizmus anyagcseréje a következő A   (a)   B   (b)   C   (c)   D (a, b, és c enzimek). Azért, hogy csak a C aminosavat állítsuk elő nagy mennyiségben, csak az a és b enzimek működését kell fokozni, míg a c enzim működését gátolni kell. A baktériumtörzseket különböző technikákkal tenyésztik, hogy a művelet elvégezhető legyen.
Egy fermentációs tartályt megtöltenek cukornádból, kukoricából és kasszavából készített sziruppal/cukorral, majd úgy állítják be a fermentációs körülményeket, hogy a keverés, levegő bevezetés, hőmérséklet és a pH optimális legyen. Végül csak a cél aminosavat különítik el nagy tisztaságban a fermentációs főzetből.

 

Az aminosav gyártás egyéb módjai

A fermentációs eljáráson túl, az enzimatikus reakciós és extrakciós eljárást is használják aminosavak gyártására.
Az enzimatikus reakciós eljárásnál egy prekurzor aminosav felhasználásával állítjuk elő a cél aminosavat 1 vagy 2 enzim használatával. Ez az enzimatikus eljárás lehetővé teszi az átalakítást egy adott aminosavvá mikróbák nélkül, így elkerülhető a glükózt használó hosszú procedúra. Ha a prekurzor aminosav ára alacsony, akkor ezt az eljárást választják.

Az extrakciós eljárásnál természetes fehérjéket bontanak szét különböző aminosavakra, azonban a kiinduló fehérjét alkotó egyes aminosavak mennyisége korlátozza az előállítható mennyiséget.
A fermentációs eljárás előnye, hogy a tömeggyártás alacsony költséggel végezhető, ami megadta a lendületet az aminosav piac bővüléséhez. A glutamát gyártási eljárás az 1960-as évek óta az extrakciós módszertől elmozdult a fermentációs módszer felé. Ezt követően más aminosavak gyártása is gyorsan átváltott a fermentációs módszerre.

A legnagyobb mennyiségben gyártott aminosav: a glutamát

Általában az aminosavakat nem lehet előállítani nagy mennyiségben a mikroorganizmusokat szabályozó mechanizmusok kikapcsolása nélkül. Azonban a glutamátot előállító mikroorganizmus olyan ritka jellemzővel rendelkezik, hogy a glutamátot úgy lehet gyártani, hogy elegendő a speciális fermentációs feltételek biztosítása a baktériumtörzs növelése nélkül.

A fermentációs tartályt megtöltik alapanyaggal, mint pl. cukornádból származó szirup, és a glutamát termelő mikroorganizmusok segítségével, a megfelelő feltételek mellett, lezajlik a fermentáció. A fermentációs folyamat során a mikroorganzmus kiválasztja a glutamátot ami a fermentációs főzetbe kerül. Így álítják elő nagy mennyiségben a glutamátot. 

A sportok és az aminosavak

”Aminosavak a sportért” – mindennapos dologgá válik
Az ”aminosavak a sportért” szlogen régóta mindennapos a profi sport világában. Jelenleg azonban az aminosavak előnyös tulajdonságai egyre jobban elterjednek minden sportot űző személy körében, és nem csak az atlétáknál. Az aminosav szerepe 3 fő kategóriába sorolható: (1) izomépítés, (2) állóképesség javítása, és (3) regeneráció.
A BCAA-k hozzájárulnak az izomépítéshez
Az izomszövet két fehérjéből épül fel, aktin és miozin. A két fehérje fő összetevője a leucin, izoleucin, valin amelyeket elágazó láncú aminosavaknak nevznek (BCAA) a molekuláris felépítésük miatt. A BCAA-k kb. 35 %-át teszi ki az izomfehérjét alkotó esszenciális aminosavaknak. A BCAA- k pótlása növeli az izomszövet alapanyagát és így hozzájárul az izom növekedéséhez.

Állóképesség növelése/Regeneráció
Kimerítő edzés során vagy hosszan tartó futáskor, a szervezet elkezdi lebontani a fehérjéket és felhasználni a BCAA-kat annak érdekében, hogy biztosítsa az energiát. Valóban, a versenyt követő időszakban a vér BCAA tartalma 20%-al is csökkenthet az izomszövet BCAA felhasználása miatt az olyan nehéz sportokban, mint a maraton és a terepsíelés. Ez a tény mutatja, hogy a kimerítő edzés lebontja és károsítja az izomszövetet.
Azonban csökkenteni tudjuk az izom sérülését és az izomerő csökkenését azáltal, hogy időben pótoljuk a BCAA-kat a sportolás előtt és/vagy közben. A kellő mennyiségben fogyasztott BCAA, edzés közben energiaként használva, lehetővé teszi más energiaforrások megtartását, és így hosszabb ideig marad meg az állóképességünk. Továbbá, ha BCAA-kat a sport tevékenység után azonnal és/vagy lefekvés előtt pótoljuk, akkor az azonnal helyrehozza a károsodott izmokat és megelőzi az olyan tüneteket, mint az izomláz.

Az aminosavak hatékonyan segítik a testzsír égetését.

Az aminosavak iránti figyelem nagymértékbn megnőtt a fitness világában mivel ”hatékonyan segítik a testzsír égetését”.
Az izomszövet növelhető az izmok regenerációjának felgyorsításával az aerob gyakorlatok végzését követően, mint a futás, hosszútáv-úszás, a BCAA-k fogyasztásával; az aminosavak az izmok építőkövei.

Az izmok növelése egyben a zsírok égetését is jelenti, mivel fokozza az alapanyagcserét és növeli az energiaszükségletet, így a test kisebb valószínűséggel vális túlsúlyossá.
A zsírégetéshez pl. legalább 30 perc, de inkább több, gyaloglás szükséges. Azonban az aminosavak fogyasztásával a gyakorlatok végzése hatékonyabb, azaz a szokásosnál nehezebb gyakorlatok hosszabb ideig történő végzése válik lehetségessé, és így növekszik a zsírégetés hatékonysága. Folyamatosan növekszik azon emberek száma, köztük modellek, akik aminosavakat fogyasztanak, hogy megőrizzék alakjukat. Ez is igazolja az aminosavak óriási jelentőségét.

A fizikai és szellemi aktivitás javítása BCAA-k segítségével

A BCAA-k egy másik tulajdonsága, hogy csökkentik a tejsav képződést, ami egy fáradást okozó anyag. Az izomfáradás a következőképpen történik: az edzés során a vér tejsav szintje növekszik. Ezért, az izomban a pH csökken, ami az izomösszehúzódást gátolja. Azonban a BCAA- fogyasztása gátolja a vér tejsavszintjének emelkedését, még kimerítő edzés során is.

Arginin és glutamin a sportolók számára

A BCAA-k mellett, az arginin és glutamin további pozitív hatással van a sportolók szervezetére. Az arginin közeli kapcsolatban áll a növekedési hormon kiválasztással. A növekedési hormon fontos az izomépítésben és az izomregenerációban. Az arginin kiegészítés segíti az izomfehérjék szintézisét. Az izmokba juttatott bőséges glutamin – ami egy aminosav- elősegíti az izomfehérjék szintézisét és gátolja azok lebontását, akárcsak a leucin. Mivel a kimerítő edzés sok belső szervben igényli a glutamint, ezért fontos a glutamin pótlása a sportolók számára.

EGÉSZSÉG és az aminosavak

Az aminosavak nem csak a fehérjék építőelemei, melyek a test szöveteit alkotják. A niacin (B3 vitamin), epinefrin, norepinefrin, és szerotonin (fontos anyag a neurológiai funkciók szabályozásában) szintén aminosavakból épülnek fel, mint pl. a tirozin és a tritofán.

Az aminosavakra minden nap szükségünk van

A testet alkotó aminosavak szintetizálódnak és lebomlanak újra és újra minden nap. Ezért a mindennapi étkezésünkben fontos, hogy rendszeresen hozzájussunk az aminosavakhoz az elfogyasztott ételből. Majdnem az összes táplálékból felvett fehérje aminosavakra bomlik szét, mire eléri a májat.

A test fehérjéit alkotó 20 aminosavból 11-et más aminosavakból vagy anyagokból is elő lehet állítani, míg a maradék 9-et a szervezet nem képes szintetizálni. Ezt a 9-et esszenciális aminosavnak hívják, és ezeket az étellel kell bevinni. Az aminosavak javasolt mértékét a nemzetközi intézetek (FAO/WHO/UNU) meghatározták (lásd az első táblázatot). Ezt figyelembe véve kell meghatároznunk a realtíve legkisebb mértékben előforduló aminosavat, a határoló aminosavat, és azt kell pótolni.

Általában az állati fehérjék nagy mennyiségben tartalmazzák az esszenciális aminosavakat és azok összetétele nagyon hasonló az emberi fehérjéhez. Ezért, az állati fehérjék biológiai hasznosíthatóságát tartják a legjobbnak. A növényi fehérjék szintén sok aminosavat tartalmaznak. Azonban néhány növényi fehérje bizonyos esszenciális aminosavból semmit sem tartalmaz (lizin és metionin). A ma emberének, egy potenciálisan kiegyensúlyoztalan étrend mellett, ahhoz hogy megtartsa az erejét, fontos a hiányzó aminosavak kiegészítőkkel történő pótlása.

Ha kevés aminosavat fogyasztunk

Ha kevés aminosavat fogyasztunk, akkor a szerevezetünk nem képes a különböző funkciókat jól telejesíteni. Ha az esszenciális aminosavakból nem viszünk be eleget, akkor alultápláltság vagy érdes bőr lesz az eredmény. Az aminosavak elegendhetetlenül szükségesek tápanyagok az ember életben maradásához.

Az aminosavak növelik az immunrendszer ellenállását

Az emberi immunrendszer akkor működik, ha az immunociták (makrofágok) megtámadják a vírusokat, amelyek bejutottak a szervezetbe. Ha a fizikai állapot gyengül, akkor a makrofágok működése is csökken, és így az adott személy sokkal nagyobb valószínűséggel kap el olyan betegséget mint a megfázás.

Az arginin és a glutamin támogatja a makrofágok és egyéb immunociták immunológiai működését Az arginin és glutamin nem esszenciális aminosavak, melyeket a szervezet elő tud állítani. Azonban a makrofágoknak az általánosnál jobban kell működniük és szaporodniuk, amikor szembe kell nézniük a szervezetbe bejutott olyan idegen anyagokkal, mint egy vírus. Az immunrendszer ellenállóképességének erősítése a vér aminosav szintjének emelésével, lehetővé teszi számunkra, hogy kisebb valószínűséggel kapjunk el betegségeket. Az aminosavak kellő mértékű fogyasztása segíti a szervezetet a betegségekkel szembeni ellenállásban.

Az aminosavak haszna túl sok alkohol fogyasztása esetén/másnaposság

A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás után alakul ki, mert az alkohol lebomlása során a szervezetben acetaldehid (etanal) keletkezik. A glutamin és alanin aktiválja a glükoneogenezist (a glükóz szintézise hosszú éhezés során nem szénhidrát alapanyagokból) így felgyorsítja az alkohol és az acetaldehid lebomlását. A BCAA-k (valin, leucin, izoleucin), az arginin és glutamin javítja a máj működését, így elősegíti az alkohol lebontását.

Ha alkoholfogyasztás előtt/után és azt követő napon fogyasztja ezeket az aminosavakat, akkor ezek segítik a máj működését és enyhítik a másnaposság érzését, melyet eddig tehetetlenül el kellet viselni.

A szabad aminosavak a szervezet számára bármikor felhasználhatók

A fehérjét alkotó aminosavak mellett, a test minden aminosavat szabad formában is tárol. Ezek a szabad aminosavak használatosak vitaminok, hormonok és új fehérjék szintéziséhez. A fel nem használt aminosavak bomlástermékei a szén-dioxid, víz és ammónia. Mivel az ammónia potenciálisan mérgező, ezért a májban ureává alakul át, ami a vizelettel együtt távozik. Ez a kiürítési funkció főleg arginin segítségével történik, ami a fő szerepet játssza az ammónia ártalmatlanításában.

SZÉPSÉGIPAR és az aminosavak

Az aminosavak a ”szépséghez” úgy járulnak hozzá, hogy javítják a fizikai állapotot és egészségesebbé teszik a bőrt.

Sok samponban, öblítőben és szappanban használnak aminosavakat. Ezek az aminosav tartalmú termékek különböző pozitívumokkal rendelkeznek. Az aminosavakat a fizikai állapot javítására is használják, így egyre fontosabbak lettek a nők számára.

A bőr természetes nedvességtartalmának kulcsa az aminosav

Ahogy a testsúlyunk 60-70%-át a víz teszi ki, úgy egy 50 kg-os ember súlyából 30-35 kg a víz. A bőr fontos szerepet játszik a víz megtartásában. Négy rétege van: a bőr alatti zsírréteg (subcutis), a 2-3 mm vastag bőr (dermis), a 0,1 mm vastagságú felső bőrréteg (epidermis), és a szaruréteg, ami 0,01 mm vastag és a bőr legfelső rétege. 

 A 3 belső réteget élő sejtek alkotják. Az epidermális sejtek keratinizációja (A sejtek elkezdenek osztódni, és felfelé haladnak a bőrben. Ez a folyamat körülbelül négy hétig tart. Eközben megváltozik a sejtek alakja, ellaposodnak, majd elhalnak és leválnak) végén alakul ki a szaruréteg, ami végül leválik. A nedves bőr érzése nagyban függ a szaruréteg víztartalmától. Az aminosavak fontos természetes nedvesítő faktorok (NMF) a szarurétebe jutnak, a sejtekben lévő fehérjék aminosavakká bomlanak le és a szarurétegbe kerülnek. A bőrben lévő NMF felét aminosavak és a glutamátból, ami egy aminosav, származó pirolidon karboxilsav (PCA) alkotja.

A kollagén egy kozmetikai összetevő, ami szintén aminosavakból áll

A kollagén egy kozmetikai összetevő, ami rugalmassá teszi a bőrt és különböző aminosavakból épül fel. Lásd a lenti ábrát.
Sok probléma, mint a repedezettség és a bőr fakó színe nagyban összefügg az aminosavak hiányával. Nagy valószínűséggel az atópiás dermatitisben (egyfajta ekcéma, bőrgyulladás) vagy a pollinónizisban (pollen allergia) szenvedő betegek szarurétegében sincs elegendő aminosav az egészséges emberek bőrének aminosav tartalmával összehasonlítva. Egy esettanulmány azt mutatja, hogy amikor egy aminosav keverékkel rendelkező kenőcsöt használtak égett bőr kezelésére, akkor az égett területen nem keletkezett keloid (jóindulatú túlzott sejtburjánzás), hanem normál bőrképződés történt. 

Az ábra a kollagén aminosav-összetételét ábrázolja

A sérült kutikula kezelése

A víztartalom fontos tényező a haj és a bőr számára. A külső hámrétegnek (kutikula) nevezett szövet a hajszál felületén fontos szerepet játszik a víz hajszálban tartásában és az aminosavak tartják nedvesen a felhámot.
A fénytelen és száraz haj azt jelzi, hogy a külső hám nagymértékben sérült a csökkent aminosav tartalom miatt. Manapság nagyon sokan festik a hajukat, azonban a hajfesték és a szőkítő károsítják a hajat és így töredezetté teszik a kutikulát. Bizonyításra került, hogy azok a samponok, öblítők, hajápoló termékek, amelyek különböző aminosavakat tartalmaznak a hajat megerősítik azáltal, hogy növelik a a a haj vízmegtartó képességét. A megfelelő aminosav bevitel biztosítja a haj ”simasagát” és ”nedvességét”.

 

 

 

Néhány példa a hajszál állapotaira az aminosav hiány függvényében

Az aminosavak jótékony hatása a bőrre és a testre
Az aminosav alapú szappanok, kozmetikumok és hajápló termékek irritáló hatása minimális és gyengéden ápolják a bőrt és hajat.
Amikor egy normál szappannal mos kezet egymás után tízszer 20 percenként, akkor a bőr száraz és repedezett lesz. Azonban az aminosav alapú felületaktív anyag nem okoznak ilyen tüneteket. A bőr pH értéke egy fontos tényező ebben a folyamatban. Normál körülmények között a bőr enyhén savas 5- 6 pH értékkel. Erősen lúgos szappannal történő ismételt kézmosás után a bőr lúgossá válik. Ez az egyik oka a repedezett bőrnek. Az aminosav alapú szappanok (Amisoft) és mosóporok a tisztítóhatásukat a bőr természetes pH értékéhez közeli pH értéken fejtik ki.
Az epesav, ami szétbontja a zsír micellákat (összekapcsolódott zsírmolekulák) a belekben, a mosóporokhoz hasonló szerepet játszik. Ez az anyag szintén hozzákapcsolódik az aminosavakhoz.

Az aminosak és a környezetvédelem

A szennyvízzel távozó anyagok, mint a szappanok és mosóporok, biológiaialag lebomlóak kell hogy legyenek. Még ha folyóvízbe, tavakba vagy tengerekbe ürítik is őket, az nem fogja károsítani a környezetet, amíg a mikroorganizmusok ”megeszik” és lebontják őket szén-dioxiddá és vízzé. Az aminosavak, az élő szervezetek alkotóelemei, könnyen visszajutnak a természetbe. Már egy ideje olyan mosóporokat állítanak elő, ahol a zsírsavakat összekapcsolják aminosavakkal, mint pl. a glutamát és a glicin, melyket széles körben használnak.
Mostanra az aminosav tartalmú anyagok egyre nagyobb mértékben váltak a mindennapi élet részévé.

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos információk
blog comments powered by Disqus