Termékek Menü

Halkollagén kisokos: kiknek, mikor, miért, hogyan?

Általában ódzkodunk attól, hogy bármely táplálékkiegészítőre azt mondjuk, mindenki számára fontos lehet, a kollagén mégis ebbe a kevés kivételbe esik. Hogy miért? A kollagén alapvető szerepe az ízületek, porcok, erek és a bőr egészségében számos tudományos bizonyíték által megerősítést nyert már. Természetesen is termelődik testünkben, de külső forrásból is bevihető.

A test kollagéntermelése azonban az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. A pattogó, fájó ízületek, a bőr ráncosodása és megereszkedése mind a kollagéntermelődés csökkenésének tünetei, a nem megfelelő életmód pedig még inkább felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Fontos, hogy a sport, vagy komoly fizikai munka által igénybevett testnek is komoly szüksége van a megfelelő kollagén-ellátottságra.

A kérdés szerintünk így nem az, pótoljuk-e a kollagént, hanem inkább az, hogyan és milyen forrásból?

Az ismert marhakollagén mellett egyre elterjedtebb a halkollagén is – nem véletlenül! Az alábbiakban ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

Hal vagy marha: melyik a jobb kollagénforrás?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, de mivel sokakban felmerül, fontos foglalkoznunk vele.

A marhakollagén az egyik legismertebb és legelterjedtebb alapanyaga a kollagén-tartalmú táplálékkiegészítőknek. Főként 1-es és 3-as típusú kollagénből áll, amely az emberi szervezetben a kötőszövetek, bőr, erek, inak, csontok egészségéhez szükséges. Emellett gazdag a prolin és glicin nevű aminosavakban is, amelyek szintén támogathatják a bőr, az erek és ízületek egészségét.

Marhakollagén jobb választás lehet abban az esetben, ha valaki először próbálná ki a kollagént és olcsóbb változatot keres, vagy ha allergiás a tengeri eredetű élelmiszerekre.

A halkollagén annak a tudományos eredménynek köszönhetően lett egyre népszerűbb, mely szerint mérete és egyéb tulajdonságai révén könnyebben emészthető, jobb a biohasznosulása, mint más forrásból származó társainak. 1-es típusú kollagénből áll és szintén jelentős mennyiségben tartalmaz glicint, prolint és hidroxiprolint.

A halkollagén a jobb választás bármilyen emésztőrendszeri panasz, vagy autoimmun-betegség esetén, illetve olyan étrendben, amely igyekszik kerülni az emlősállatok fogyasztását.

Összességében tehát egyik sem jobb, vagy kifejezetten rosszabb a másiknál, mindkettő hasznos a szervezetünk számára, sőt, akár felváltva is használhatóak. A választást sokkal inkább a személyes preferenciák, egyéni érzékenységek, táplálkozási szokások dönthetik el.

Amit fontos minden esetben szem előtt tartani, hogy ún. hidrolizált kollagént válasszunk, ez ugyanis egy speciális eljárásnak köszönhetően kisebb, jóval könnyebben emészthető és hasznosítható formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat.

Halkollagén speciális diétákhoz

A fentiekben említett érzékenyebb gyomor mellett lehetnek olyan speciális egészségügyi állapotok, vagy szigorúan tartott diéták, amelyekbe a halkollagén jobban illik.

Ilyen lehet, ha kifejezetten antioxidáns-dús paleolit-diétát tartunk, egy tanulmány szerint ugyanis a növényi eredetű antioxidánsok és a halkollagén rendszeres együttes használata látványos változást eredményezhet a bőr rugalmasságában és hidratáltságában egyaránt. 1

A halkollagén fogyasztása alkalmasabbnak bizonyul akkor is, ha autoimmun-betegséggel, (pl. pajzsmirigy-problémák), állandó gyulladásos folyamatokkal küzdünk. 2

3 tudományos eredmény a halkollagénről

A halkollagén a világ számos országának neves kutatóintézetében bizonyított már elsősorban ízületi-, csont-, és bőrproblémák terén. Ezekből szemezgettünk:

  • Anti-aging: 

Az egyik legtöbbet kutatott terület a halkollagén bőrre gyakorolt pozitív hatása. Egy 2015-ös tanulmány, amely az Open Nutraceuticals Journal-ban jelent meg számos kutatás eredményeit vetette össze a témában. Az eredmények a vizsgált kutatásokban azonosak voltak, azaz a halkollagén rendszeres fogyasztása nagymértékben javíthatja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és segíthet a kisebb ráncok halványításában. 3

  • Csontok, porcok, ízületek egészsége:

Több in vitro kutatás megállapította, hogy a halkollagénnek pozitív hatása lehet a csontsűrűség növelésére és gyulladáscsökkentő szerepet tölthet be porckopásos állapot esetén. 4-5

Egy 100 ember bevonásával készült placebo-kontrollos vizsgálat eredményei pedig azt mutatták, hogy napi 8-10 gramm halkollagén fogyasztása térdízületi panaszok esetén jelentősen javíthat a fájdalom mértékén, csökkentheti a merevséget a térdben.6

  • Sebgyógyulás:

A halkollagén ún. 1-es típusú kollagén, amely alap építőköve az egészséges bőrnek. A bőr bármely sérülése esetén a kollagén szerepe megnő, mivel részt vesz a vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és a bőrt újraépítő folyamatokban is. A sebgyógyulási, vagy akár napégés utáni regenerációs folyamatokat ezért kiválóan támogathatjuk halkollagén fogyasztásával.7

 

Hogyan használjuk, fogyasszuk a halkollagént?

Először is fontos, hogy hidrolizált halkollagént (kollagén peptid néven is ismert) válasszunk, ez ugyanis a legjobban oldódó és legkönnyebben emészthető forma. A halról általában mindenkinek eszébe jut egy jellegzetes szag és íz, a hidrolizált halkollagén esetében azonban emiatt nem kell aggódni: a minőségi termékek íztelenek és szagtalanok. Hatóanyag-tartalma hő hatására sem módosul, így akár forró vízhez is hozzáadható. Ennek megfelelően használata javasolt:

  • Fehérjeturmixhoz hozzáadva – sportolóknak talán ez a legegyszerűbb.
  • Reggeli kávéba, teába adagolva.
  • Levesekbe keverve (ajánlott csontleveshez is, de akár krémlevesekhez).
  • Smoothie, turmix italokhoz hozzáadva.

Kiegészítő információ, hogy a C-vitamin fontos alapeleme a testünkben zajló kollagéntermelő folyamatoknak, ahogy egyébként maga a kollagénfogyasztás is serkenti a testet saját kollagéntermelésének fokozására. Ezért ha extra hatékonyságra törekszünk, érdemes C-vitamin-tartalmú gyümölcsökből készíteni a smoothie-t, amelyhez hozzáadjuk, vagy külön C-vitamin-pótlásról is gondoskodni a kollagén-fogyasztás mellett.

 

Hivatkozások:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4745978/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5498912/

3 https://benthamopen.com/ABSTRACT/TONUTRAJ-8-29

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780798/

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23370875

6 https://www.peptan.com/science/healthy-aging/

7 https://www.woundsresearch.com/content/a-review-collagen-and-collagen-based-wound-dressings

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog