Termékek Menü

Biológiai érék

A különböző magyar nyelvű weboldalakon ilyen-olyan formában találhatunk a BV értékkel kapcsolatos információkat. Azonban sehol sem elérhető magyar nyelven az ehhez kapcsolódó bővebb háttérinformáció. Ezért a wheyprotein.hu úgy gondolta, hogy az ezzel kapcsolatos egyik legalaposabb angol nyelvű anyagot lefordítja, és elérhetővé teszi felhasználói számára.

Biológiai érték

Forrás: Wikipedia (Angol nyelvrl fordította: Pánczél Zoltán)

A Biológiai érték (BV) azon élelmiszerből felszívódott fehérje mennyiségének a mérőszáma, amely a szervezetet felépítő fehérjékbe beépül. Ez az érték mutatja meg, hogy a felbomlott fehérje milyen mértékben használható fel a szervezetet felépítő sejtek fehérjeszintézisében. Az élelmiszerekben a fehérje a fő nitrogénforrás, eltérően a szénhidrátoktól és zsíroktól. Ez a módszer azt feltételezi, hogy a fehérje az egyetlen nitrogénforrás és azt méri, hogy a szerevezet ebből a nitrogénből mennyit képes felvenni majd kiválasztani. A maradék nitrogén beépül a szervezetet felépítő fehérjékbe. A sejtekbe beépült nitrogén mennyiség és a felvett nitrogén mennyiségének a hányada adja meg a fehérje ‘hasznosulást’ – BV.

Más fehérje hasznosulás méréstől eltérően, a biológiai érték nem veszi figyelembe, hogy a fehérje milyen mértékben emészthető és felvehető (főleg a vékonybélben). Ezt tükrözik a kísérleti módszerek, melyeket a BV meghatározásához használnak.

A BV két hasonló mértékegységet használ:

 1. A valós százalékos hasznosulást (általában százalék szimbólum jelzi).

 2. A százalékos hasznosulás egy jól hasznosuló fehérjeforráshoz viszonyítva, ez gyakran a

  tojás (általában nincs mértékegysége).

Ez a két érték hasonló, de nem azonos.

Egy élelmiszer BV értéke nagymértékben változik, és sok tényezőtől függ. A BV érték változik, különösen egy élelmiszer esetében, és függ annak elkészítési módjától és az egyén étrendjétől. Ez megnehezíti a BV megbízható meghatározását és ezért csak korlátozottan használható – a koplalás a teszt elvégzése előtt általában szükséges annak érdekében, hogy az értékek megbízhatóak legyenek.

A BV általánosan használt a táplálkozástudományban sok emlős esetében, és ez egy fontos mérőszám az embereknél is.[1] Ez egy népszerű útmutató a testépítésben a fehérje [2][3] kiválasztásakor.

A BV meghatározása[4]

1. az egyénnek csak a vizsgálatban részt vevő fehérjét vagy a fehérjék keverékét szabad fogyasztania (a teszt étrend).
2. a teszt étrend nem tartalmazhat nem-protein eredetű nitrogént.
3. a teszt étrend összetétele és mennyisége olyan legyen, hogy a szervezet a fehérjét ne elsődleges energiaforrásként használja.

Ezek a feltételek azt jelentik, hogy a tesztek tipikusan egy hétig tartanak szigorú étrendi ellenőrzés mellett. A tesztelés előtti koplalás elősegíti a különböző alanyok esetén mért értékek összehasonlíthatóságát (a korábban elfogyasztott táplálék távozik a szervezetből, és így mint az értékekre hatással bíró változó, kiesik).

Két mértékegységgel fejezik ki a BV értéket: százalékos hasznosulás és relatív hasznosulás.

Hagyományosan a százalékos BV-nek a jelölése a százalék (%) jellel történik, míg a relatív BV-nek nincs jelölése.

Százalékos hasznosulás

A biológiai érték meghatározása a következő képlet szerint történik. [4][5] BV=(Nr /Na )*100
Ahol:

Na = a teszt étrend során a fehérjék által felvett nitrogén
Nr = a teszt étrend során a szervezet által felvett nitrogén
Az Nr közvetlen mérése lényegében nem lehetséges. Ezért ezt közvetett módon mérik úgy,[6] hogy megnézik a vizelet nitrogéntartalmát. Az ürülékkel távozó nitrogén mennyiségét is figyelmbe kell venni – az elfogyasztott fehérjének ezt a részét a szervezet nem vette fel, és így ez nem szerepel a BV számításban. Ezt úgy is meg lehet tenni, hogy fehérjementes étrendet követve megvizsgálják a vizelet és ürülék nitrogén tartalmát, de az ilyen becsléses módszer pontossága, ami nem a fehérjét tartalmazó étrenden és az elfogyasztott fehérje, majd az abból kiválasztással távozó nitrogén mennyiségén alapszik, kérdéses.

BV=((Ni -Ne(f) -Ne(u) )/(Ni -Ne(f)))*100
Ahol:

Ni = a teszt étrend során a fehérjék által felvett nitrogén
Ne(f) = (az ürülékkel távozó nitrogén a teszt étrend során) - (az ürülékkel távozó nitrogén, ami nem az elfogyasztott nitrogénből származik)

A BV pontos meghatározásához:
Ne(u) = (a vizelettel távozó nitrogén a teszt étrend során) - (a vizelettel távozó nitrogén, ami nem az elfogyasztott nitrogénből származik)

Megjegyzés:
Nr = Ni - Ne(f) - Ne(u)
Na = Ni - Ne(f)

Ennek az értéke 0 és 100 között bármi lehet, azonban a számított BV ezen tartományon kívűl is eshet, ha a nem-elfogyasztott forrásból származó távozott nitrogén becsült értéke nem pontos, ilyen történhet akkor, ha a belső kiválasztás a fehérje fogyasztással megváltozik. A 100% BV azt mutatja, hogy az étkezéssel bevitt fehérje teljes mértékben hasznosult, pl. az elfogyasztott fehérje 100%-a felszívódott és beépült a szervezet fehérjéibe. A 100%-os érték az abszolut maximum, az elfogyasztott fehérje 100%-ánál több nem tud hasznosulni (a fenti egyenletben Ne(u) és Ne(f) nem lehet negatív, így a BV maximum 100%).

Relatív hasznosulás

A korlátozott kísérleti lehetőségek miatt a BV-t gyakran relatív értékben adják meg egy jól hasznosuló fehérjéhez viszonyítva. Általában a tojásfehérjét tekintik a legjobban hasznosuló fehérjének és ennek a BV értéke 100.

Például:

Két BV tesztet végeztek el ugyanazon a személyen; az egyiket a teszt fehérje forrással és a másikat a referencia fehérjével (tojásfehérje).

relatív BV = ( BV(teszt) / BV(tojás) ) * 100
Ahol:

BV(teszt) = a teszt étrend százalékos BV-je a tesztalany esetében
BV(tojás) = a referencia (tojás) étrend százalékos BV-je a tesztalany esetében

Ez az érték nem korlátozódik 100-ig. A tojásfehérje százalékos BV értéke 93,7%, ami lehetővé teszi más fehérjék számára, hogy valós százalékos értékékük 93,7% és 100% közé essen és így a relatív BV 100 fölé is mehet. Például, a tejsavófehérje relatív BV értéke 104, míg a százalékos BV értéke 100% alatti.

A legfontosabb előnye annak, hogy a BV értékének megadása más fehérjékhez viszonyítva történik, a pontosság; segít figyelembe venni az egyének között meglévő metabolikus (anyagcsere) különbségeket. Leegyszerűsítve, egy egyén esetében a tojásfogyasztás adja a maximális hatékonyságú fehérje felvételt, így tehát a hozzá tartozó százalékos BV érték adja a maximumot.

Átváltás

Feltéve, hogy tudjuk melyik fehérjemérési módszert végezték el, egyszerűen át lehet váltani a relatív BV értéket százalékos BV értékre.

BV(százalék) = ( BV(relatív) / BV(referencia) ) * 100
BV(relatív) = ( BV(százalék) / 100 ) * BV(referencia)
Ahol:
BV(relatív) = a vizsgált fehérje relatív BV értéke
BV(referencia) = a referencia fehérje százalékos BV értéke (általában tojás: 93.7%). BV(százalék) = a vizsgált fehérje százalékos BV értéke

Igaz, hogy ez az átváltás egyszerű, azonban nem teljes mértékben valós a kísérleti eljárások különbözősége miatt. Ennek ellenére alkalmas, mint viszonyítási alap.

A BV értékét befolyásoló tényezők

A BV meghatározását úgy alakították ki, hogy pontosan megállapítható legyen a fehérje hasznosulás, míg az erre ható változókat kiküszöbölik. A vizsgálat során (vagy a BV értékeket figyelembe véve) óvatosan kell eljárni azt biztosítva, hogy a fontos változókat a BV szempontjából mennyiségileg meg kell állapítani. A BV-re ható tényezőket csoportosítani lehet a fehérjeforrás tulajdonságai szerint és a fehérjét fogyasztó állatfajok vagy emberek szerint.

A fehérjeforrás tulajdonságai

Három fő tényező van hatással a fehérjeforrás BV értékére:

 • Aminosav összetétel, és a korlátozó aminosav, ami általában a lizin

 • Az étel elkészítése (főzés)

 • Vitamin és ásványi anyag tartalom

  Az aminosav összetétel a fő tényező. Minden fehérje a 21 biológiai aminosav kombinációjából épül fel. Ezekből néhányat a szervezet képes szintetizálni, míg másokat nem, és ezért azokat a táplálékkal kell bevinni. Ezeket esszenciális aminosavaknak nevezik (EAA), amelyekből 9 található ez emberi szervezetben (metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, fenil-alanin, triptofán, hisztidin; a fordító megjegyzése). Az EAA-k száma az élőlények fajtája szerint változik (lásd a későbbiekben).

  Ha a táplálékból valamelyik EAA hiányzik, akkor a szervezet nem képes előállítani azt a fehérjét, amihez erre van szüksége. Ha egy fehérjeforrásból hiányoznak a kritikus EAA-k, akkor annak a biológiai értéke alacsony lesz, és így a hiányzó EAA-k fogják a fehérjeszintézis szűk keresztmetszetét jelenteni. Például, ha egy feltételezett izomfehérje számára szükséges a fenilalanin (mint esszenciális aminosav), akkor ezt a tápláléknak tartalmaznia kell, hogy az izomfehérje fel tudjon épülni. Ha a jelenlegi táplálék fehérjeforrása nem tartalmaz fenilalanint, akkor az izomfehérje nem fog felépülni, és így ennek a fehérjeforrásnak a BV értéke és a hasznosulása alacsony.

Hasonló módon, ha az aminosavak, amelyek hiányoznak a fehérjeforrásból, kifejezetten lassan vagy energiaigényesen szintetizálódnak, akkor ez alacsony BV értéket eredményez.

Az étel elkészítési módja szintén hatással van az aminosavak hasznosulására egy adott élelmiszernél. Néhány elkészítési mód megsérthet vagy tönkretehet néhány EAA-t, csökkentve így a fehérjeforrás BV értékét.

Sok vitamin és ásványi anyag létfontosságú a vizsgált szervezet sejtjeinek helyes működéséhez. Ha a kritikus ásványi anyagok vagy vitaminok hiányoznak a fehérjeforrásból, akkor az nagymértékben csökkentheti a BV értéket. Sok BV teszt mesterségesen hozzáadott vitamint és ásványi anyagot biztosít (pl. a élesztő kivonás) ennek a megelőzésére.

A tesztben szereplő állatfajok vagy emberek tulajdonságai szerint

Vizsgálati körülmények között

A BV értékének változása tesztkörülmények során nagymértékben függ a vizsgált emberek vagy állatok metabolizmusától (anyagcseréjétől). Különösen nagy a különbözőség az esszenciális aminosavak tekintetében (EAA) a különböző állatok esetében, habár az aminosavak metabolizmusának még kismértékű különbözősége is nagy hatással bír az emberek esetében.

Az emberek eltérő metabolizmusa teszi a BV mérést egy nagyon lényeges eszközzé néhány anyagcsere betegség diagnosztizálásában.

A mindennapi élet során

A legjelentősebb hatása a BV-re a napi élet során a szervezetbe bevitt tápláléknak van, habár sok más tényezőnek, mint az életkor, egészségi állapot, testsúly, nem, stb. szintén van hatása. Röviden szólva bármilyen feltétel, ami hatással van a szervezet metabolizmusára, meg fogja változtatni a fehérjeforrás BV értékét.

Különösen a magas fehérjebevitellel járó étkezések során minden elfogyasztott élelmiszer BV értéke csökken – a határérték, ami jellemzi a szervezetbe beépült aminosavakat nem az aminosavak elérhetősége, hanem a sejtek által lehetséges fehérjeszintézis értéke. Ez a BV teszt egyik fő kritikai pontja; a teszt étkezés mesterségesen gazdag fehérjében és lehetnek szokatlan hatásai.

Hatás nélküli tényezők

A BV-t úgy határozták meg, hogy hagyja figyelmen kívül egy élelmiszer emészthetőségének különbözőségét – amely így nagymértékben függ az étel elkészítésétől. Például hasonlítsuk össze a szójababot és az abból kivont szójafehérjét. A szójabab kemény sejtfallal rendelkezik így védve a benne lévő fehérjét, ezért sokkal kisebb az emészthetősége, mint a finomított, szabadon elérhető szójafehérje kivonaté. Élelmiszerként a fehérjekivonatból sokkal több képes felszívódni, mint a szójababból, azonban a BV azonos.

Az emészthetőség kizárása a félreértés egyik pontja és a magas és alacsony BV téves értelmezéséhez vezet.

Előnyök és hátrányok

A BV jó mérőszáma a táplálékban található hasznosítható fehérjének, valamint fontos szerepet játszik néhány anyagcsere betegség felderítésében. A BV azonban egy tudományos változó melyet nagyon szigorú és természetellenes körülmények között határoznak meg. Ez a teszt nem úgy lett kialakítva, hogy a szervezet által a normális élet során felvett fehérjét mérje – a valóságban a táplálék BV értéke nagymértékben változik az életkortól, testsúlytól, egészségügyi állapottól, nemtől, az elmúlt időszak táplálkozásától, jelenlegi anyagcserétől, stb. Továbbá ugyanannak az élelmiszernek a BV értéke fajról fajra is jelentősen változik. Mindezen korlátozó tényező ellenére a BV még így is használható a napi étkezésben bizonyos mértékig. Függetlenül az egyéntől és a körülményektől, egy magas BV értékű fehérjeforrás, mint pl. a tojás, mindig jobban fog hasznosulni, mint egy alacsony BV értékű fehérjeforrás.

Összehasonlítás más módszerekkel

Sok más fontos módszer létezik egy fehérje hasznosulásának meghatározására:

 • Nettó fehérje hasznosulás - Net protein Utilization (NPU)

 • Fehérje hatékonysági viszonyszám - Protein Efficiency Ratio (PER)

 • Nitrogén egyensúly - Nitrogen Balance (NB)

 • Fehérje emészthetőség - Protein digestibility (PD)

 • Fehérje emészthetőség korrigált aminosav pontszám - Protein Digestibility Corrected

  Amino Acid Score (PDCAAS)
  Ezek mindegyikének megvan a maga sajátságos előnye és hátránya a BV módszerhez képest
  [7], habár a múltban a BV módszer volt a leginkább használt.[8][9]

Állatok esetében

A Biológiai Érték módszert állatok esetében is használják, mint pl. a szarvasmarha, baromfi és különböző laboratóriumi kisállatok, mint a patkányok. A baromfi-iparban használták, hogy meghatározzák, melyik takarmánykeverék a leghatékonyabb a csirkék növekedéséhez. Habár az eljárás maradt ugyanaz, az adott fehérjék biológiai értéke az emberek esetén különbözik az állatokétól az élettani különbözőségek miatt.[10]

Tipikus értékek

Mindennapi élelmiszereink és azok értékei: Megjegyzés: ez a skála a 100% nitrogén beépülést 100-as értékkel mutatja.

 • Tejsavófehérje: 96 [11]

 • Egész szójabab: 96 [12]

 • Emberi tej: 95[13]

 • Tyúktojás: 94[13]

 • Szójatej: 91[12]

 • Tehéntej: 90[13]

 • Sajt: 84[14]

 • Rizs: 83[14]

 • Zsírtalanított szójaliszt: 81[12]

 • Hal: 76[15]

 • Marhahús: 74.3[15]

 • Éretlen bab: 65[12]

 • Teljes zsírtartalmú szójaliszt: 64[12]

 • Erjesztett szójabab (tofu): 64[12]

 • Teljes kiőrlésű liszt: 64[15]

 • Finomított liszt: 41[12]

folyamat, ahol nincs változás a teljes fehérje egyensúlyban.[16]

Mindennapi élelmiszereink és azok értékei:
tojás” értéke 100, tehát az élelmiszer, ami több nitrogént tartalmaz, mint az egész tojás, annak az értéke 100-nál is magasabb lehet. A 100 nem azt jelenti, hogy az élelmiszerben lévő nitrogén 100%-a beépül a szervezetbe, és így az nem jelenik meg a kiválasztott anyagokban, mint más táblázatokban.

 • Tejsavófehérje koncentrátum: 104

 • Egész tojás: 100

 • Tehéntej: 91

 • Marhahús: 80

 • Kazein: 77

 • Szója: 74

 • Búzafehérje (búza glutén): 64

​​Kritika
Mivel ez a módszer csak a szervezetben visszatartott mennyiséget méri, a kritikusok[17] rámutattak, hogy mit tartanak a biológiai érték módszertan gyengeségének.
A kritikusok egy olyan kutatásra hivatkoztak, ami arra mutat rá, hogy mivel a tejsavófehérje izolátum nagyon gyorsan megemésztődik, ezért beléphet a véráramba és szénhidráttá alakulhat át egy folyamat során, amelyet glükoneogenezisnek hívnak; sokkal gyorsabban, mint azt korábban lehetségesnek gondolták, tehát míg a tejsavó aminosav koncentrációja növekedett felfedezték, hogy az oxidáció mértéke szintén növekedett és állandósult anyagcsere alakult ki, ami egy folyamat, ahol nincs változás a teljes fehérjeegyensúlyban. [18]
A kritikusok azt állítják, hogy amikor az ember elfogyasztja a tejsavó fehérjét, az olyan gyorsan szívódik fel, hogy annak legnagyobb része a májba kerül és oxidálódik. Ennélfogva azt gondolják, hogy azért tart olyan sokat vissza a szervezet, mert azt energiatermelésre használja és nem fehérjeszintézisre. Így felvetődik a kérdés, hogy a módszer valóban azt határozza-e meg, hogy melyik fehérje hasznosítható jobban biológiailag.
Egy másik kritika, ami a Sport-és Orvostudományi Folyóiratban jelent meg, azt állítja, hogy egy fehérje BV értéke nem vesz figyelembe számos fontos tényezőt, ami hatással van az emésztésre, és a fehérjének más élelmiszerekkel való kölcsönhatására a felszívódást megelőzően, és hogy csak a fehérje maximális potenciális minőségét vizsgálja, és azt nem határozza meg pontosan a megkövetelt színvonalon. [19] Továbbá a Poullainanulmányban, melyet a kereskedők gyakran idéznek, hogy bemutassák a felsőbbrendűnek tartott tejsavófehérje hidrolizátomot, ahol a mért nitrogén egyensúlyt patkányokon mérték, azt találta, hogy a tejsavófehérje hidrolizátum jobb nitrogén visszatartást és három napi éheztetés után, ami egy hosszabb periódusnak felel meg emberek esetében. [20]

A tanulmány azt találta, hogy a tejsavófehérje hidrolizátum jobb nitrogén visszatartást és növekedést eredményez mint más vizsgált fehérjék. Azonban a tanulmány hibája a használt BV módszer során, hogy az éheztetés hatással van arra, ahogy a szervezet tárolja a bevitt fehérjét (ahogy egy nagyon magas kalória bevitel), és ez megtévesztően magas BV értéket eredményez. [21] Tehát egy fehérje BV értéke és az adott fehérje mennyisége összefügg. A BV-t az élettani fehérjeszükségleti szint alatti szinteken mérik. Ez azt jelenti, hogy a fehérjebevitel növekedésével, a bevitt fehérje BV értéke csökken. Például a tejfehérje BV értéke közel 100 a 0.2 g/kg bevitel esetén. Ahogy a fehérjebevitel növekszik nagyjából az élettani fehérjeszükségleti szintre, 0,5 g/kg, a BV érték csökken kb. 70-re [21] 
Pellet arra a következtetésre jutott, hogy “a fehérje minőségének biológiai mérése, melyet nem az optimális szinten végeznek, akár állatkísérletes vagy emberi alanyokon, a fehérje értékének túlbecslését okozhatja az élettani fehérjeszükségleti szinten.” Ennek eredményeképpen, míg a BV fontos lehet a fehérjék értékeléséhez, amikor a bevitel az élettanilag szükséges szint alatt van, addig igen kicsi a jelentősége azon személyek esetében, akik a minimálisan szükségesnél jóval többet fogyasztanak.
Ezt a hiányosságot a FAO/WHO/UNO is osztja, akik azt állítják, hogy a BV és NPU mérése úgy történk, hogy a táplálék fehérjetartalma egyértelműen a szükséges élettani szint alatt van, szándékosan úgy végezve a mérést, hogy maximalizálják a minőségben meglévő különbségeket, mivel a nem megfelelő energiabevitel csökkenti a fehérjehasznosulás hatékonyságát, míg a legtöbb nitrogén egyensúly tanulmány biztosítja a megfelelő kalóriát. Mivel a lakosság fehérje fogyasztása nem csak egyféle táplálékból származik, ezért egy fehérje BV értékének meghatározása csak korlátozott mértékben használható az emberi fehérje szükséglet megállpítása során. [22]


A Biológiai Érték, mint a fehérje minőségének meghatározása, használatának másik korlátozó tényezője, hogy azok a fehérjék, amelyek esszenciális aminosavaktól (EAA) mentesek, elérhetik a 40-es BV értéket. Ez azért lehetséges, mert a szervezet képes eltárolni és újrahasznosítani az EAA-kat és így alkalmazkodni a nem megfelelő mennyiségű aminosav bevitelhez. [23]


Végül, patkányok használata a fehérje minőségének meghatározására nem ideális. A patkányok esszenciális aminosav szükséglete eltér az emberétől. Ez vezetett az általános kritikához, hogy a patkányokon végzett vizsgálatok a magas minőségű fehérjék túlértékeléséhez vezet az emberek esetében, mivel az emberi szervezet esszenciális aminosav szükséglete sokkal kisebb, mint patkányok esetében (mert a patkányok sokkal gyorsabban nőnek mint az emberek). Továbbá, a szőrzetük miatt a patkányoknak egészen nagy mennyiségű kéntartalmú aminosavra van szükségük (metionin és cisztein).
Ennek eredményeképpen, a vizsgálati módszer, amit egyetemlegesen elismer az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma (USDA), az Egyesült Nemzetek Egyeteme (UNU) és az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája, a fehérje minőségének értéklésekor az emberek esetében, az nem a PER vagy a BV, hanem a Fehérje emészthetőség korrigált aminosav pontszám (PDCAAS), mivel azt tekintik olyan módszernek, ami pontosan méri a táplálék állati és növényi eredetű fehérjetartalmának pontos relatív tápértékét. [24][25]

Irodalomjegyzék
1. Thomas, K. Uber die biologische Wertigkeit der stickstoff-substanzen in 1909 verschiedenen Nahrungsmitteln. Arch. Physiol., 219.
2. Optimum Sports Nutrition: Your Competitive Edge, A Complete Nutritional Guide For Optimizing Athletic Performance; Chapter 12. by Dr. Michael Colgan
3. The Great Animal Versus Vegetable Protein Debate What Is The Best Protein For Muscle Growth?
ab
4. Mitchell, H.H. (1923). "A Method of Determining the Biological Value of Protein". Journal of Biol. Chem. 58 (3): 873.
5. Chick H., Roscoe, M.H. (1930). "The biological values of proteins: A method for measuring the nitrogenous exchange of rats for the purpose of determining the biological value of proteins". Biochem J. 24 (6): 1780-2.
6. Fixsen, M.A.B. "The biological value of purified caseinogen and the influence of vitamin B2 upon biological values, determined by the balance sheet method". Biochem J. 1930; 24(6): 1794–1804.
7. S.G. Srikantia (August 1981). "The Use Of Biological Value Of A Protein In Evaluating Its Quality For Human Requirements". Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Energy and Protein Requirements Rome, 5 to 17 October 1981. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/DOCREP/MEETING/004/M2835E/M2835E00.HTM.
8. Mitchell, H.H. A method for determining the biological value of protein. 1924 J. Biol. Chem., 58, 873. http://www.jbc.org/cgi/reprint/58/3/873.pdf
9. Mitchell, H.H. and G.G. Carman. The biological value of the nitrogen of mixtures 1926 of patent white flour and animal foods. J. Biol. Chem., 68, 183.
10. Recent developments in protein quality evaluation by Dr E. Boutrif
11. Hoffman, Jay R.; Falvo, Michael J. (2004). "Protein – Which is Best". Journal of Sports Science
and Medicine 3 (3): 118–30. http://www.jssm.org/vol3/n3/2/v3n3-2pdf.pdf. abcdefg
12. [Soybeans: Chemistry and Technology (copyright 1972) (b) Synder HE, Kwon TW. Soybean Utilization. Van Nostrand Reinhold Company, New York, 1987]
abc
13. http://www.medbio.info/Horn/Time%206/protei4.gif
ab
14. Jolliet, P. "Enteral nutrition in intensive care patients: a practical approach." Intensive Care Medicine (1998).
abc
15. Microsoft PowerPoint - The Nutritious Egg
16. "Protein, Which Is Best.". JSSM. http://www.jssm.org/vol3/n3/2/v3n3-2pdf.pdf. Retrieved 2007-
10-31.
17. Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Energy and Protein Requirements, The use of
biological value of protein in evaluating its quality for human requirements, S.G. Srikantia,
University of Mysore
18. Testosterone Nation, The Protein Roundtable, August 24, 2000
19. Journal of Sports Science and Medicine (2004) 3, 118-130
20. Poullain, MG et al. Effect of whey proteins, their oligopeptide hydrosylates and free amino acid
mixtures on growth and nitrogen retention in fed and starved rats. J Parenteral and Enteral Nutrition (1989) 13: 382-386
ab
21. Pellett, PL and Young, VR. Nutritional evaluation of protein foods. United Nations University, 1980.
22. The Use Of Biological Value Of A Protein In Evaluating Its Quality For Human Requirements.
23. Said, A.K. and Hegsted, D.M. , J. Nutr., 99, 474, 1969
24. FAO/WHO (1991) Protein Quality Evaluation Report of Joint FAO/WHO Expert Consultation,
Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO Food and Nutrition Paper No. 51,
Rome.
25. Schaafsma, G. (2000) 'The protein digestibility-corrected amino acid score. Journal of Nutrition
130, 1865S-1867S

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos információk
blog comments powered by Disqus