Termékek Menü

IBS (irritábilis bél szindróma) és táplálék-kiegészítők: top 5+1 javaslat

Puffadás, komoly hasi görcsök, erőteljes bélgáz képződés, hasmenés, vagy székrekedés (esetleg mindkettő)– az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit sokkal többen tapasztalják, mint ahányan végül meg is kapják a diagnózist, bár utóbbiak is egyre többen vannak. IBS esetén is igaz: a megfelelő életmóddal megelőzhető, megállítható a folyamat, vagy jelentősen javítható az életminőség. Az életmódnak manapság pedig szerves részét képezik az egyéni helyzethez igazított táplálék-kiegészítők is. Melyek lehetnek ezek IBS esetén? Ennek jártunk utána.

Az irritábilis bél szindróma hátterében számos ok állhat, de abban minden szakértő megegyezik, hogy a kezelésében nagy hangsúlyt kell kapnia a stressz csökkentésének és a megfelelő táplálkozásnak.
Utóbbi ez esetben speciális diétát jelent: 
- bizonyos élelmiszerek elhagyása (pl. finomított cukrot, glutént tartalmazó élelmiszerek, erősen fűszerezett ételek, érzékenység esetén tejtermékek)
- bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása (pl. párolt zöldségek, házi csontleves, folyadékként napi 2 liter tiszta víz, stb) 
- étrend-kiegészítés felülvizsgálata.
Tudományos eredményeket végigolvasva javaslatunk az, hogy IBS esetén az alábbi táplálék-kiegészítők közül válogass helyzetedhez leginkább illeszkedőt:

1. L-Glutamin

Ha a tüneteid között a hasmenés erőteljesen jelen van, mindenképp érdemes lehet az L-glutamin kiegészítést bevezetned. Szakértői tapasztalatok és tanulmány eredmények is megerősítik, hogy az L-glutamin a fokozott bélpermeabilitással („szivárgó bél szindróma”) szemben eredményesen használható. IBS esetén ez igen gyakori jelenség, sőt, sokan gondolják hogy önmagában ez az áteresztő bél is elegendő az IBS kiváltásához: ez a bélfal sejtjeinek kitágulását jelenti, aminek következtében méreganyagok, baktériumok a bélből a véráramba kerülhetnek.
Ahogy már említettük, szintén az IBS-t kiváltó tényezők között szerepel a krónikus stressz is – érdekes összefüggés, hogy az állandó stressznek kitett emberek L-glutamin raktárai gyorsabban ürülnek, így akár hiány is léphet fel esetükben. 
Ha csak IBS-szerű tüneteket produkálsz is hasznos lehet számodra a glutamin, ugyanis bizonyítottan felveszi a harcot az ún. Helicobacter pylori átfertőzöttséggel is – ez az egyik legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozó, amely sok alattomos tünetért lehet felelős.
Ezzel nagyjából körbe is ér a történet: IBS esetén az L-Glutamin mindenképp az egyik alapvető kiegészítő. A kutatási eredmények alapján legalább napi 5 gramm fogyasztását ajánljuk.

2. Probiotikumok

Talán már közismertnek is mondható kiegészítők IBS esetén a bél egészségét alapvetően támogató probiotikumok.
A jótékony baktériumok felelnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásáért, vagyis alapvető fontosságúak az egészséges bélműködéshez. IBS esetén a bélflóra erősen sérült, ennek visszaépítésében van aktív szerepe a probiotikum-tartalmú készítményeknek. 
Általános védelmi funkciójuk mellett IBS esetén segíthetnek a gyulladást okozó baktériumok elleni harcban és a puffadást, fokozott gázképződést is enyhíthetik.
Probiotikum választásnál arra ügyelj, hogy lehetőleg Lactobacillusokat és Bifidobacteriumokat egyaránt tartalmazzon a készítmény.

3. Omega-3

Azt már több vizsgálat megerősítette, hogy IBS esetén a szervezetben magasabb mennyiségben mutathatóak ki gyulladáskeltő anyagok. Az omega-3 zsírsavak bizonyítottan csökkentik a gyulladást, ráadásul itt is megfigyelhető egy olyan érdekes összefüggés, mint az L-Glutamin esetén: egy kutatás során kimutatták, hogy az IBS-ben szenvedő emberek szervezetében általában alacsony az omega-3 szintje.
Tehát ismét egy táplálék-kiegészítő, amely alkalmazása több oldalról is indokolt lehet. 

4. Kollagén

Kollagén alatt most elsősorban a könnyen emészthető, kollagén peptid formátumú táplálék-kiegészítőket értjük. Ezeket a szervezet könnyen hasznosítja, nem okoznak terhelést az emésztőrendszernek sem.
IBS páciensek esetén több tápanyag hiánya igen gyakori, ahogy ezt a fentiekben is olvashattátok már. Ezek sorát bővíti a kollagén is – ami annyira nem meglepő tekintve, hogy glutamin is alkotóeleme a kollagénnek.
A kollagén rendkívül fontos szerepet tölt be több folyamatban is, de ezek közül most a nyálkahártyát építő és regeneráló szerepét emelnénk ki, ennek köszönhető ugyanis, hogy a legtöbb emésztőrendszert érintő probléma esetén ajánlják fogyasztásának növelését. A már említett fokozott béláteresztőképesség enyhítésében segíthet a bélfal természetes regenerálódásának támogatásával.

5. Emésztőenzimek

Főleg a fokozott bélgázképződést és puffadást segíthet nagyban enyhíteni, ha étkezés előtt emésztőenzimeket tartalmazó táplálék-kiegészítőt használsz. Ezek a tápanyag-bontó enzimek segítenek mintegy előemészteni az IBS által terhelt szervezet számára nehezebben feldolgozható alapanyagokat, így jelentősen könnyítve az emésztőrendszer terheit.

+1 Rost

Miért írjuk a rostokat csak +1-ként? 
Először is, mert fontosnak tartjuk, hogy törekedj arra, elsősorban táplálékkal vidd be a megfelelő rostmennyiséget, de ha ez mégsem sikerül, azért még mindig hasznos lehet valamilyen rostkészítményt bevetni. Ez lehet pl. útifű maghéj akár porként, akár kapszula / tabletta formájában, vagy bármilyen komplex rostkészítmény.
Másodszor pedig a rostbevitel növelése azért elsősorban azoknak ajánlott, akik székrekedéssel küzdenek, hiszen ezek a székletet lazítják. 
Sajnos a tünetek sokfélesége és egyedisége miatt ez inkább tesztelős-táplálék-kiegészítő kategória, vagyis érdemes próbálgatni, mit tapasztalsz, ha alkalmazol ilyesmit? Sokaknál jelentős javulást hoz, de étrend és egyéni tünetek függvényében akár negatív mellékhatásokat is tapasztalhatsz.


Nem szükséges és nem is javasolt, hogy a fentiek mindegyikét egyszerre vezesd be a mindennapjaidba. Kezdd maximum kettővel, amit az ismertető alapján saját helyzetedre nézve elsődlegesen fontosnak érzel, teszteld, hogy tapasztalsz-e változásokat és aszerint módosítsd a dózist, esetleg vezess be további kiegészítőket a pozitív eredmények fokozására.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30108163 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21073373 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19965606 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22254027 
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01414244 
https://happymammoth.co/l-glutamine-for-ibs/ 
https://www.theroastedroot.net/8-natural-remedies-relieve-ibs-symptoms/
https://draxe.com/ibs-diet-food-cures/
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/probiotikumok_piaca__bizonyitott_es_velelmezett_eredmenyesseg 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog