Termékek Menü

Marhafehérje nem csak laktózérzékenyeknek: ismerd meg jobban!

A marhafehérje feltörekvő népszerűségét hipoallergén tulajdonságának köszönheti – azaz különböző ételintoleranciák (tej-, laktóz-, gluténérzékenység) is bátran fogyasztható, a paleolit étrendben pedig kifejezetten kedvelt proteinforrásnak minősül. Nézzük, ezen kívül mi mindent lehet még tudni a marhafehérjéről!

Röviden a marhafehérjéről

A marhafehérje – állati erő. Gyakran olvashatsz erről így, és ezt mi ezzel maximálisan egyetértünk.

A marhahús természetesen forrása az olyan tápanyagoknak, mint:

  • Kreatin: mondanunk sem kell, hogy az izmok energiaellátáshoz mennyire szükséges a kreatin, amelyből a marhahús bőséges adaggal tartalmaz.
  • Taurin: ez az anyag az energiaitalokból tett szert igazi ismertségre, valójában a saját testünk is termeli, fontos szerepe van az izmok megfelelő működésében.
  • Glutation: ez a három aminosavból álló tripeptid a károsodott sejtek regenerációját segíti, így védve az izmokat, szívet.
  • B12-vitamin: sportolók számára elsősorban a fáradtság, kifáradás csökkentésében való szerepel miatt fontos, illetve azért is, mert részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.
  • Cink: ez az ásványi anyag elengedhetetlenül fontos többek között a megfelelő tesztoszteron-termeléshez.
  • Szelén: az immunrendszer megfelelő működése mellett a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez is hozzájárul.

A marhahús az egyik legtökéletesebb fehérjeforrás, aminosav-felépítése majdnem megegyezik az emberi izomzatéval. Éppen ezért kifejezetten javasolják a fogyasztását izomtömeg növelésének céljából, de akár rekreációs időszakban is (sérülésből, balesetből való lábadozás idejére a gyorsabb regenerációért).

A marhafehérje porok ezt az erőt kívánják egyszerűen fogyasztható formába önteni.

Tejsavó vagy marhafehérje – melyiket válaszd?

Ez a kérdés hangzik ez talán a legtöbbet a témában – de el kell, hogy szomorítsunk, nem fogunk mindent eldöntő választ adni rá mi sem, mert nincsen. Kicsit az almát a körtével esete: vannak hasonlóságok és különbségek egyaránt, ezért leginkább céloktól, egyéni preferenciáktól és érzékenységtől függhet a választás. Nézzünk néhány szempontot:

- Vitamin-és ásványi-anyag tartalom: a fentiekben említettek még csak nem is fedik le teljesen a marhafehérje fogyasztása által nyerhető vitaminokat és ásványi anyagokat. Önmagában gazdagabb a marhafehérje mindezekben, de azt gondoljuk, a különböző tápanyagokkal dúsított fehérjeporok világában ezen a területen nehézkes és felesleges is az összehasonlítás.

- Cukortartalom: a teljesen natúr tejsavófehérjének minden esetben van természetes cukortartalma, így ebből semmiképp nem tudsz olyan verziót választani, aminél 0-s értéket látsz a tápértékadatokban a cukornál. Ezzel a szemben a natúr marhafehérje nem tartalmaz cukrot, egyáltalán.

- Emészthetőség, felszívódás: mindkettő gyors felszívódású fehérje, az alapvető különbség annyi, hogy a tejsavó gyorsan ürül ki a gyomorból és a vékonybélben szívódik fel, míg a marhafehérje a gyomorban szívódik fel.

A megfelelő eljárással készült marhafehérje (izolátum) nem csak gyorsan emésztődik meg, de szinte biztos, hogy nem okoz diszkomfort érzetet sem a fogyasztása. A tejsavó magasabb zsír-és cukortartalma, illetve alapvető összetétele okán többeknél puffadást, emésztési kellemetlenségeket okozhat.

- Aminosav-tartalom: itt nincs mellébeszélés, a tények azok tények, vagyis a tejsavót aminosavtartalomban nem tudja megverni a marhafehérje. Az esszenciális aminosavakat (melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, vagy csak nagyon kis mértékben) mindkettő tartalmazza, így önmagában mindkettő teljes értékű fehérjeforrás, a tejsavóban azonban magasabb arányban találhatóak meg.

A mi javaslatunk az, hogyha teheted, kevert formában fogyaszd a két fehérjét használd ki mindkettő előnyeit a maximális fejlődésért!

 

Kiknek érdemes leginkább a marhafehérje mellett dönteni?

Aki alapesetben könnyen puffad más típusú fehérjéktől, vagy ételintoleranciája van (pl. laktózérzékenység, gluténérzékenység), speciális diétát követ (pl. paleolit), annak egyértelműen kiváló választás lehet. Minden egyéb olyan esetben is ideális, amikor az izomtömeg növelése, vagy megőrzése a cél.

Kísérletezz, próbáld ki, találd meg az igényeidnek és szervezetednek leginkább megfelelő minőségi fehérjeforrást!

 

Felhasznált irodalom:

https://www.healthline.com/nutrition/foods/beef#section2

https://www.wheyprotein.hu/biologiai_ertek

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos információk Blog
blog comments powered by Disqus