Micelláris kazein
Az intenzív testedzés hatására a szervezetben megnő a fehérjeigény. A fehérje pedig elengedhetetlen a szervezet számára az izomtömeg-regenerálódás és izomtömeg-növelés szempontjából. Ezen fehérjeigény pótlására kiváló lehetőség a micelláris kazein fogyasztása. |
|
Átlagos értékelés: |
![]() |
Egységár: | 5.900,00 Ft/kg |
Várható csomagfeladás: | 2021. március 04. |
Leírás és Paraméterek
A micelláris kazein egy összetett fehérje, amelynek két alkotóeleme a tejsavó (20%) és a kazein (80%). E két frakció különböző aminosav-összetétele és szerkezeti felépítése eltérő tulajdonságokat eredményez a két összetevőnél.
A tejsavó
A tejsavó, amely a sajtgyártás mellékterméke, a 90-es évekig nem kapott nagyobb figyelmet, akkor azonban a koncentrálási és izolálási technikáknak köszönhetően felfedezték, hogy figyelemreméltó a fehérje-összetétele. Mind egészségügyi, mind testépítő szempontból olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek kiemelik a többi fehérjeforrás közül.
A tejsavó-fehérje elsősorban igen magas aminosav-tartalma miatt lett a sportolók és erősportolók számára kiemelt fehérjeforrás. Az aminosavak segítenek abban, hogy intenzív edzés során az izomszövet-állomány glikogén készletei ne sérüljenek, ne induljon be az izomtömeg-vesztés (katabolizmus). Ugyanakkor csökkentik a fáradtságérzetet, fokozzák az izomsejtek tápanyagfelvételét, a fehérjeszintézis ütemét és pozitív hatással vannak a leptin-termelésre, amely az étvágyat és a test zsírtartalmát csökkentő, azonban az izomtömeg megtartását segítő hormon, a korábbi kutatások szerint.
A tejsavó-fehérje további előnye, hogy – szemben más fehérjékkel – sokkal gyorsabban ürül ki a gyomorból, és szívódik fel a vékonybélben, ezért a legkönnyebben emészthető fehérjeforrás. (Egészségmegőrző és egészségvédő hatását is felismerték: kiemelkedő szerepe van a gyomor védelmében, hiszen védi a gyomor nyálkahártyáját, erősíti az immunrendszert (növeli az antioxidáns-szintet a szervezetben), javítja a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a vérnyomást, javítja a kedélyállapotot).
A kazein
A kazein neve a latin caseus (sajt) szóból ered. A kazeinről bővebben olvashat külön fejezetben.
A micelláris kazein fogyasztás előnyei:
A micelláris kazein, ha önmagában nem is, de a táplálék-kiegészítők széles körében fellelhető (MRP-k, proteinszeletek, fehérjeturmixok), hiszen rendelkezve a tejsavó-fehérje és a kazein előnyös tulajdonságaival, magas aminosav-tartalmának köszönhetően segít az izomregenerációban, az izomtömeg-növelésben, ugyanakkor zsírmentes, alacsony kalóriatartalmú és könnyen emészthető.
A szükséges mennyiségről
A fehérjeszükséglet meghatározása függ az elfogyasztott ételek és a táplálék-kiegészítők fehérjetartalmától.
Egészséges és intenzív testedzést végző férfiak esetében, izomtömeg-növelés céljából a napi fehérjeszükséglet kb. 2-3 g/ testsúly-kilogramm, a nap folyamán arányosan elosztva.
Izomtömeg megtartása céljából, ill. az intenzív testedzést végző nők esetében a napi fehérjeszükséglet kb. 1,5-2 g/ testsúly-kilogramm, a nap folyamán arányosan elosztva.
Mikor fogyasszuk?
A fehérjebevitel – ha kiegészítésként alkalmazzák –a nap bármelyik szakában történhet, egy teljes étkezés helyett.
A legoptimálisabb, ha edzés után egy órával vagy lefekvés előtt fogyasztjuk.
Fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik érzékenyek vagy allergiásak a tejre (laktózra, kazeinre)
TÁPÉRTÉK | 100g |
Energia | 1 514 kj / 361,7 kcal |
zsír | 1,3 g |
— telített zsírsavak | 0,8 g |
szénhidrát | 7,5 g |
— cukrok | 4 g |
fehérje | 80 g |
só | 0,3 g |
Vélemények









