Csatolt dokumentumok
L-Glutamin - 500 g
A glutamin a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav: szabad aminosav-készletünk 60%át képezi. A tudományos kutatások számtalan kedvező hatását felismerték. Fontos szerepet játszik többek között a vese, a máj, a bél- és az immunrendszer, valamint az izomműködés optimális működési egyensúlyának kialakításában. Az orvostudomány további jótékony hatásait is ismeri: segít csökkenteni az operációk utáni lábadozási időt, sőt legújabb kutatások a rákmegelőzésben mutatnak fel jelentős eredményeket a glutminnal kapcsolatban. Glutamin előállítására a szervezet is képes bizonyos mértékben, azonban nagyobb megterhelés esetén (sérülés, műtét, betegség, intenzív testmozgás) a szervezetnek nagyobb mennyiségű glutaminra van szüksége, amely külső pótlást igényel. |
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Egységár: | 8.000,00 Ft/kg |
Várható csomagfeladás: | 2024. december 10. |
Leírás és Paraméterek
Előnyei
Edzés során az izomzat glutamin igénye megemelkedik, hiszen sportolás hatására az izom glutamin-koncentrációja jelentősen csökken. Ez azért nagyon fontos, mert ha a glutamin nincs pótolva a szervezetben, az az izomtömeg csökkenésével járhat. A glutamin-kiegészítés és pótlás megakadályozza tehát az izomkárosodást, segít megőrizni az izomtömeget. Egyes kutatások szerint a glutamin a növekedési hormon szintjét is növeli, amely szintén izomtömeg-növekedést eredményezhet.
Fontos megemlíteni a glutamin immunrendszerre gyakorolt kedvező hatását is. A mozgás köztudottan erősíti a védekező rendszert, azt azonban már kevesebben tudják, hogy az intenzív fizikai igénybevétel viszont gyengíti azt, tehát az egyén fokozottan érzékennyé válik a fertőzésekkel szemben.
Az L-glutamin tehát növeli az erőnlétet, segíti az izomtömeg-növelést (az izomsejtek stimulálásával) és a sejtregenerációt, segít megelőzni a túledzettséget („overtraining”), fenntartja az anabolikus folyamatokat is. Ezért, ha L-glutaminnal egészítjük ki étrendünket, szervezetünket anabolikus állapotban tudjuk tartani, ami mérsékli a testtömeg-vesztést. Nem utolsó sorban pedig erősíti az immunrendszert, védelmet biztosítva a különböző fertőzésekkel szemben.
Mikor fogyasszuk?
Alkalmazása leginkább az edzések után ajánlott, ugyanis ekkor az izmokból felszabadult glutamint pótolni kell. A regenerálódásban fontos a glikogénraktárak feltöltése: ezt jelentősen fokozza a szénhidrát (vagy protein tartalmú) itallal elfogyasztott glutamin. A javasolt napi bevitel 3-10 gramm, amelyet egyszerre vagy több részletben is el lehet fogyasztani.
Természetes formában a glutamin megtalálható: marhahús, csirkehús, hal, tojás, tej, bab, káposzta, cékla, spenót, petrezselyem, búza.